حسابداری بهای تمام شده چیست؟
حسابداری بهای تمام شده چیست|انواع حسابداری بهای تمام شده
حسابداری بهای تمام شده روشی از حسابداری است که هدف آن جمع آوری تمام هزینه های انجام شده در طول یک دوره حسابداری برای کمک به مدیریت در تصمیم گیری صحیح می باشد.
این شامل جمعآوری، طبقهبندی و ثبت تمام هزینههای متحمل شده است، که خلاصه و تجزیه و تحلیل میشوند تا بهترین قیمت فروش را پیدا کنید و مشخص کنید که در کجا امکان پسانداز وجود دارد.
مطالعه کنید: فاکتور رسمی چیست؟
انواع هزینه ها در حسابداری بهای تمام شده
قبل از پرداختن به انواع حسابداری هزینه، بیایید با انواع مختلف هزینه ها آشنا شویم. در حسابداری بهای تمام شده، هزینه ها به چهار نوع زیر طبقه بندی می شوند:
هزینه های ثابت
هزینه های ثابت در حسابداری بهای تمام شده هزینه هایی هستند که با توجه به میزان کار انجام شده تفاوتی ندارند. آنها شامل هزینه هایی مانند پرداختی است که برای اجاره یک ساختمان انجام می شود.
هزینه های متغیر
هزینه های متغیر در حسابداری بهای تمام شده هزینه هایی هستند که با توجه به میزان کار انجام شده متفاوت هستند. آنها شامل هزینه هایی مانند هزینه های بسته بندی، حمل و نقل و پردازش می شوند.
هزینه های عملیاتی
هزینه های عملیاتی در حسابداری بهای تمام شده هزینه هایی هستند که با اجرای روزانه کسبوکار مرتبط هستند. آنها می توانند ثابت یا متغیر باشند.
هزینه های مستقیم
هزینه های مستقیم در حسابداری بهای تمام شده هزینه هایی است که مستقیماً با تولید، خرید و فروش محصولات شرکت مرتبط است. آنها شامل مواردی مانند هزینه های نیروی کار و هزینه های برق می شوند.
مطالعه کنید: مقایسه نرمافزارهای CRM و ERP
انواع حسابداری بهای تمام شده
به طور عمده چهار نوع حسابداری بهای تمام شده وجود دارد:
- حسابداری بهای تمام شده استاندارد
- حسابداری مبتنی بر فعالیت
- حسابداری ناب
- هزینه یابی نهایی
حسابداری بهای تمام شده استاندارد
حسابداری بهای تمام شده استاندارد از انواع مختلفی از نسبت ها برای مقایسه میزان کارآمدی کار و مواد استفاده می کند (یا می تواند استفاده شود) برای تولید کالاها و خدمات در شرایط استاندارد. یکی از مسائل مرتبط با حسابداری بهای تمام شده استاندارد این است که بر بهره وری نیروی کار تاکید می کند حتی اگر هزینه های نیروی کار درصد کمی از هزینه ها را در شرکت های مدرن تشکیل می دهد.
حسابداری هزینه بر اساس فعالیت
این نوع حسابداری بهای تمام شده به عنوان «رویکردی برای هزینهیابی و نظارت بر فعالیتها که شامل ردیابی مصرف منابع و هزینهیابی خروجیهای نهایی، منابع تخصیص یافته به فعالیتها و فعالیتها برای اشیاء بهای تمام شده بر اساس برآوردهای مصرف است» تعریف میشود.
این شامل جمع آوری سربار از هر بخش و تخصیص آنها به اشیاء هزینه خاص، مانند محصولات، خدمات و مشتریان است. هزینه یابی برمبنای فعالیت دقیق تر است و به همین دلیل برای مدیران در درک هزینه و سودآوری محصولات و خدمات شرکتشان مفیدتر است.
مطالعه کنید : یکپارچه سازی ERP چیست؟
حسابداری ناب
حسابداری ناب، توسعهای از فلسفه تولید و تولید ناب که توسط شرکتهای ژاپنی توسعه یافته است، بر قیمتگذاری مبتنی بر ارزش و اندازهگیری عملکرد متمرکز بر ناب تأکید دارد.
هزینه یابی نهایی
این نوع حسابداری بهای تمام شده را نیز تحلیل هزینه-حجم-سود می نامند.
این نوع حسابداری هزینه شامل تجزیه و تحلیل رابطه بین محصولات شرکت، حجم فروش، مقدار تولید، سود، هزینه ها و هزینه ها می پردازد.
این رابطه به عنوان حاشیه مشارکت شناخته می شود که با کم کردن هزینه متغیر از درآمد و تقسیم باقی مانده بر درآمد محاسبه می شود.
این به مدیریت بینشی مفید در مورد سود بالقوه، سودآورترین قیمت فروش و نوع بازاریابی مورد نیاز می دهد.
در حسابداری بهای تمام شده، پول به عنوان عامل اقتصادی تولید در نظر گرفته می شود. در مقابل، پول به عنوان معیار عملکرد اقتصادی در حسابداری مالی در نظر گرفته می شود.
از آنجایی که حسابداری بهای تمام شده به عنوان یک ابزار مدیریت داخلی استفاده می شود، نیازی به رعایت استانداردهای خاصی ندارد و از شرکتی به شرکت دیگر متفاوت است.
شرکت نرمافزاری نارنگسیستم
شرکت نارنگسیستم، با ارائه بستههای اختصاصی متناسب با مشاغل و صنایع مختلف، برای هوشمندسازی و سازماندهی اطلاعات مالی و حسابداری کسبوکارها طراحی و عرضه شده است.
گزارشهای جامع و کاربری آسان نرمافزارهای نارنگسیستم این امکان را در اختیار مدیران سازمانها قرار میدهد تا تصمیمگیریهای مالی به شیوهای کارامدتر اتخاذ گردد.
همچنین، اولویت اول متخصصین و توسعهدهندگان نرمافزار حسابداری نارنگسیستم، نیاز و خواست مشتریان است که در توسعه محصول در نظر گرفته میشود.
انواع نرمافزار شرکت نارنگسیستم
نرمافزار بازرگانی نارنگسیستم
نویسنده مقاله: زهره نوروزی